Måske har du aldrig hørt om det, men for mange husejere gemmer der sig en potentiel udfordring i selve byggematerialerne: blåbeton. Dette materiale, som indeholder radium, har den kedelige egenskab, at det med tiden nedbrydes og danner den radioaktive gas radon. Derudover udsender blåbeton også gammastråling. Fra 1929 og frem til 1975 var blåbetong et populært byggemateriale i mange forskellige konstruktioner, lige fra vægge til etageadskillelser.

Men bare rolig – tilstedeværelsen af blåbeton i dit hus betyder ikke automatisk, at du har et højt radonniveau. Flere faktorer spiller ind, blandt andet hvor meget af konstruktionen der består af blåbeton, og hvordan ventilationen i huset fungerer.

Den eneste måde at få et klart svar på, om du har et radonproblem, er ved at foretage en radonmätning med radonmätare. Ved at måle radonkoncentrationen får du et præcist billede af situationen og kan træffe de nødvendige foranstaltninger, hvis det viser sig at være påkrævet.

Forhøjede radonniveauer kan udgøre en reel sundhedsrisiko for dig og din familie. Ifølge Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige rammes omkring 500 mennesker hvert år af lungekræft som følge af forhøjede radonkoncentrationer. Derfor kan det være en god idé at undersøge, hvilke byggematerialer der er brugt i dit hus, for at identificere eventuelle problemer og handle på dem.

Strålsäkerhetsmyndigheten anbefaler, at radonkoncentrationen indendørs ikke overstiger 200 Bq/m³ for at sikre et sundt indeklima.

Hvis det bekræftes, at et højt radonniveau i dit hus skyldes blåbeton, er der heldigvis flere ting, du kan gøre:

  • Forbedre ventilationen: Et godt ventilationssystem kan hjælpe med at fortynde radonkoncentrationen i luften.
  • Radontapet: Påføring af en særlig radontapet kan tætne vægge, der indeholder blåbeton, og forhindre radongassen i at trænge ind i boligen.
  • Fjernelse af blåbeton: I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne blåbetonen helt.

For at opdage forhøjede radonniveauer er det afgørende at foretage en radonmåling. For at få et pålideligt resultat, der giver et årsgennemsnit, bør målingen foregå i fyringssæsonen, fra 1. oktober til 30. april, og vare mindst to måneder. Til langvarige målinger er spårfilmsdosimetre den mest pålidelige metode til at måle radon og giver dig et troværdigt årsgennemsnit.

Hvis du har brug for en hurtig indikation, for eksempel i forbindelse med et huskøb eller efter at du har foretaget nogle forbedringer, kan en korttidsmåling være et godt alternativ. Dog er det vigtigt at huske, at denne type måling kun giver en foreløbig vurdering og ikke et fuldt årsgennemsnit. For en mere omfattende vurdering og en pålidelig måling anbefales det altid at bruge spårfilmsdosimetre til en langvarig måling. Så undersøg dit hus – det er en lille indsats for et potentielt meget sundere hjem.

Del Artikel
Facebook
Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *